تولید سالانه 400 هزار تن زباله الکترونیکی در کشور

تولید سالانه 400 هزار تن زباله الکترونیکی در کشور لینک بخر دات کام: بر اساس گزارش اتاق تجاری تهران سالانه حدود 400 هزار تن زباله الکترونیکی در کشور تولید می شود که اگر به درستی جمع آوری و بازیافت شود، می تواند میلیاردها تومان ارزش اقتصادی بوجود آورد، اما مدیریت این کار به خوبی صورت نمی گیرد و این فرصت اقتصادی تا حد زیادی نادیده گرفته شده است.


به گزارش لینک بخر دات کام به نقل از ایسنا، معاونت بررسی های اقتصادی اتاق تجاری تهران در گزارشی تحت عنوان «مروری بر وضعیت زباله های صنایع الکتریکی و الکترونیکی» به افزایش تولید زباله های الکترونیکی و الکتریکی در جهان پرداخته است. این نوع زباله ها شامل دستگاه های الکترونیکی و الکتریکی خارج از رده مصرف هستند که حاوی مواد با ارزش از منابع طبیعی غیرقابل تجدید مانند سرب، کادمیوم، جیوه و... بوده و درصورت رهاسازی در طبیعت و عدم بازیافت صحیح، محیط زیست و سلامت انسان ها را در معرض خطر قرار می دهند.
این در حالیست که امکان تبدیل تهدید زباله های الکتریکی و الکترونیکی به یک فرصت اقتصادی برای جهان وجود دارد. در سال ۲۰۲۲، حدود ۶۲ میلیارد کیلوگرم زباله الکترونیکی و الکتریکی در جهان تولید شده است که از این مقدار کمتر از یک چهارم آن بصورت رسمی جمع آوری و بازیافت شده است.
همین طور بر طبق این گزارش، ایران بزرگترین بازار مصرف قطعات کامپیوتر در منطقه است و در استان تهران نیز به سبب جمعیت بیش از پیش، استقرار واحدهای خدماتی، تجاری، تولیدی و صنعتی و از تمامی مهم تر وزارتخانه ها، ادارات و سازمان ها، میزان قابل توجهی از پسماندهای الکتریکی و الکترونیک تولید می شود، اما به سبب فقدان برنامه جامع و فرهنگ بازیافت زباله های الکتریکی و الکترونیکی، می توان گفت محیط زیست کشور و استان از این ناحیه در خطر و فرصت اقتصادی آن نیز مورد غفلت است.
هرچند از میزان تولید و بازیافت زباله های الکترونیک و الکتریکی در ایران اطلاع دقیقی در دسترس نیست و بنظر می رسد بخش غیررسمی در جمع آوری و بازیافت این نوع زباله ها فعالیت بیشتری دارد، اما گفته می شود در کشور سالانه حدود ۴۰۰ هزار تن زباله الکترونیکی تولید می شود که اگر به درستی جمع آوری و بازیافت شود، می تواند میلیاردها تومان ارزش اقتصادی بوجود آورد. با این وجود، هم اکنون، مدیریت زباله الکترونیکی در کشور ما به خوبی صورت نمی گیرد و این فرصت اقتصادی عظیم تا حد زیادی نادیده گرفته شده است.
هم اکنون در مناطق ۲۲گانه تهران غرفه های «الکتروکاپ» برای جمع آوری ضایعات الکترونیکی فعال می باشند و شهروندان در ازای تحویل این نوع ضایعات یا تفکیک پسماندهای الکترونیک و الکتریکی و تحویل آن به غرفه های بازیافت می توانند مبالغ مربوط به آنرا دریافت نمایند، اما هنوز بخش اعظم زباله های الکترونیکی و الکترونیکی بدون تفکیک با پسماند شهری به مراکز دفن می روند.
تهدید زباله های الکترونیکی برای زنجیره غذایی
در اصل به سبب عدم اطلاع رسانی، مردم از شیوه های دفع صحیح این زباله ها نیز اطلاعی ندارند و آنها را به عنوان و در بین زباله های شهری دور می ریزند؛ درحالی که بخش قابل توجهی از زباله های الکتریکی و الکترونیکی قابل بازیافت بوده و عموما حاوی مقادیر قابل توجهی از فلزات با ارزش مانند طلا و نقره است، اما مردم این زباله ها را همراه با زباله های شهری دور می ریزند که این امر گاهی حتی موجب ورود زباله ها به زنجیره غذایی شده و علاوه بر امنیت محیط زیست، امنیت بهداشتی و غذایی مردم را نیز تهدید کرده و سبب بیماریهای مختلف کلیوی، خونی، قلبی، سرطان، بیماریهای سیستم عصبی و... می شود.
در نتیجه عناصری مانند جیوه، سرب و کروم وارد محیط زیست شده و سبب آلودگی خاک و آب های زیرزمینی می شوند و این درحالی است که ۷۰ درصد آلودگی فلزات سنگین در شیرابه ها مربوط به پسماندهای الکتریکی و الکترونیکی است. همین طور عدم توجه کافی به بازیافت این نوع زباله ها سبب از دست رفتن میزان قابل توجهی از عناصر و فلزات باارزش مانند طلا، نقره و مس می شود.



منبع:

1403/06/31
11:44:23
5.0 / 5
209
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۲ بعلاوه ۲