مهم ترین اخبار اقتصادی ۱۹ شهریور ماه

كسی از علت افزایش قیمت ارز خبر دارد؟

كسی از علت افزایش قیمت ارز خبر دارد؟ لینك بخر دات كام: بازار امروز ارز درحالی بعد از كاهش قیمت روزهای گذشته دوباره روند افزایشی گرفت كه فعالان بازار ارز هم از علت این افزایش بی خبرند.


به گزارش لینك بخر دات كام به نقل از ایسنا، هفته گذشته بود كه قیمت دلار به فاصله كمتر از چهار روز از كمتر از ۱۱ هزار به ۱۵ هزار تومان رسید. سرانجام روند بازار تغییر نمود و در روز شنبه و یكشنبه تا حدی كاهشی پیش رفت به صورتی كه روز گذشته قیمت ها به كمتر از ۱۲ هزار و ۵۰۰ تومان هم رسید و در شرایطی كه پیش بینی می شد كاهش قیمت ارز ادامه دار باشد، امروز بازار روی دیگری نشان داد و نوسان قیمت شدت گرفت و افزایش قیمت دلار و یورو را باعث شد. پرس و جوی جریان افزایش قیمت ارز آن هم در شرایطی كه خبرهایی در خصوص جریان گرفتن ورود ارز به كشور عنوان شد، با واكنش های جالبی از جانب فعالان بازار همراه می باشد. وقتی به آنها می گوییم چرا دلار دوباره گران گردید، گاهی می خندند و می گویند واقعا ما هم دیگر نمی دانیم در این بازار چه می گذرد. چرا وقتی اخبار از این حكایت دارد كه صرافی ها و صادركنندگان می توانند ارز وارد كرده و بفروشند، بار دیگر باید قیمت ها رشد كند؟ فعالان بازار می گویند نااطمینانی مردم از آینده و تامین ارز در بازار خود عامل موثری بر این مورد است، اما در مجموع اینكه فقط دو روز بازار آرام بوده و بار دیگر دچار نوسان تند شود، پاسخی ندارند.
پرواز سكه بر بام ۴ میلیون و ۳۷۰ هزار تومان
روند افزایش قیمت درباره سكه هم صادق بود. بعد از آنكه روز گذشته قیمت طلا و ارز به میزان قابل توجهی كاهشی شد، امروز دوباره روند افزایشی به خود گرفت و هر سكه بهار آزادی با افزایش ۳۰۰ هزار تومانی قیمت، به چهار میلیون و ۳۷۰ هزار تومان رسید و هر گرم طلای ۱۸ عیار هم ۲۳ هزار تومان گران گردید. محمد كشتی آرای - عضو هیات مدیره اتحادیه فروشندگان طلا و جواهر - در این باره به ایسنا اظهار داشت: روز گذشته بخشنامه بانك مركزی درباره واگذاری ارز مسافرتی تاثیر خویش را روی بازار گذاشت و با كاهش شدید قیمت ارز مواجه شدیم كه اثر مستقیمش را روی قیمت طلا و سكه گذاشت. گر چه این بخشنامه سبب شد كه روز گذشته قیمت سكه و ارز روند كاهشی به خود بگیرد؛ بعنوان مثال هر دلار به حدود ۱۲ هزار و ۲۰۰ تومان و هر قطعه سكه تمام بهار آزادی به حدود چهار میلیون و ۵۰ هزار تومان كاهش پیدا كرد. با عنایت به اینكه نرخ ارز مسافرتی اعلام شده نزدیك به نرخ ارز آزاد بود تقاضا در بازار ارز افزایش پیدا كرد و همین عامل سبب شد ارز و طلا همزمان با افزایش قیمت مواجه شوند.
وزارت صنعت، معدن و تجارت دست به كار شد
در یكی دیگر از اخبار امروز ایسنا اعلام گردید واردكنندگان، تولیدكنندگان، توزیع كنندگان و فروشندگان (عرضه كنندگان) گروه كالایی پوشاك و منسوجات ملزم هستند موجودی كالای فاقد شناسه خویش را مطابق زمان بندی های اعلام شده، تعیین تكلیف كنند. محمد قبله - مدیر كل دفتر امور خدمات بازرگانی وزارت صنعت، معدن و تجارت - اعلام نمود: این اقدام به دنبال صدور دستورالعملی به پیشنهاد وزارت صنعت، معدن و تجارت و با همكاری ستاد مركزی مبارزه با قاچاق كالا و ارز و دستگاه های اجرایی عضو آن، با هدف اجرای قانون مبارزه با قاچاق كالا و ارز در خصوص نحوه دریافت شناسه كالا، برای پوشاك و منسوجات موجود در بازار و انبارهای كشور، انجام می گردد. به قول وی، از جانب دیگر با عنایت به زمان بندی اجبار دریافت و نصب شناسه كالا توسط واردكنندگان و تولیدكنندگان در دستورالعمل اجرایی و اتمام مهلت های تعیین شده و با عنایت به آنكه گردش موجودی كالا در كالاهای مشمول كوتاه و محدود است، تمامی توزیع كنندگان و عرضه كنندگان (از جمله عرضه كنندگان اینترنتی) كه هنوز موجودی كالای فاقد شناسه دارند، مكلفند كالاهای مذكور را پیش از اتمام مهلت تعیین شده به مصرف كننده نهایی بفروشند.
مقصد هواپیماهای برجامی تغییر كرد
پس از توافق هسته ای برجام در سال ۲۰۱۵ میلادی و برداشته شدن تحریم های اقتصادی، شركت هواپیمایی ایران ایر قرارداد خرید و تهیه ۲۰۰ فروند هواپیما را با غول های هواپیماسازی جهان همچون بوئینگ آمریكا، ایرباس اروپا و شركت فرانسوی- ایتالیایی ای تی آر به امضا رساند تا بتواند به نوسازی و بازسازی ناوگان حمل و نقل هوایی خود و همینطور رقابت با شركت های هواپیمایی همسایگان خود بپردازد. اما حالا پس از خروج ترامپ از توافق هسته ای برجام و اعمال تحریم های خصمانه جدید از جانب ایالات متحده آمریكا ضد ایران، بعضی از این قراردادها در هاله ای از ابهام فرو رفته است به گونه ای كه شركت های هواپیماسازی نتوانستند طبق قراردادهای خود، تعداد هواپیماهای درخواستی ایران را تحویل دهند. به نظر می آید در بین سه شركت هواپیمایی كه ایران از آنها درخواست خرید هواپیما كرده بود، شركت ایتالیایی – فرانسوی ای تی آر ( ATR) بیشتر از سایر رقبای خود به دنبال تحویل زودهنگام محصولاتش به ایران بود به گونه ای تلاش كرد تا پیش از اعمال تحریم های اقتصادی، تعداد هواپیماهای آماده شده خویش را تحویل ایران دهد و بدین ترتیب از زیان دهی و ضرر مالی خود جلوگیری بعمل بیاورد.
دولت بدهكار بانك ها
یكی از اخبار امروز ایسنا به بدهی دولت به بانك ها اختصاص داشت. تازه ترین آمار بانك مركزی از ارقام مالی بانك ها از این حكایت دارد كه بدهی دولت به سیستم بانكی به حدود ۲۸۳ هزار میلیارد تومان در انتها تیرماه رسیده كه ۹.۷ درصد در مقایسه با اسفندماه سال قبل و تا ۲۲.۴ درصد نسبت به تیرماه سال قبل رشد دارد. این در شرایطی است كه در تیرماه ۱۳۹۶ نسبت به اسفند سال پیش از آن ۵.۴ درصد و نسبت به تیرماه در سال ۱۳۹۵ تا ۱۷.۹ درصد رشد ثبت شده بود. این نشان دهنده سرعت گرفتن افزایش بدهی دولت به بانك ها امسال است.
متهم ردیف اولی كه ۱۶۰۰ هزار میلیاردی شد
طبق آماری دیگر از بانك مركزی، حجم نقدینگی در انتها تیرماه امسال به حدود ۱۶۰۲ هزار میلیارد تومان رسیده كه نسبت به اسفندماه تا ۴.۷ درصد و در مقایسه با تیرماه سال قبل ۲۰.۱ درصد رشد دارد. گر چه نقدینگی همچنان افزایشی پیش رفته، اما در مقایسه با دوره های پیش از سرعت رشد آن تا حدی كم شده است؛ به صورتی كه در تیرماه ۱۳۹۶ نسبت به اسفندماه سال پیش از آن حدود ۶.۴ درصد و همینطور تیرماه ۱۳۹۶ به همین ماه در سال ۱۳۹۵، ۲۳.۳ درصد رشد داشت. حجم نقدینگی در تیرماه امسال نسبت به تیرماه ۱۳۹۵ حدود ۵۲۰ هزار میلیارد تومان و در مقایسه با همین ماه در سال قبل تا ۲۷۰ هزار میلیارد تومان رشد دارد. از مجموع نقدینگی موجود ۱۳۸۷ هزار میلیارد تومان را شبه پول تشكیل می دهد كه عمده آن مربوط به سپرده های بانكی و ۲۱۴ هزار میلیارد تومان دیگر مربوط به پول در گردش بوده است. در حالی رقم نقدینگی همچنان در اقتصاد ایران رو به رشد حركت می كند كه بارها از جانب برخی مسئولان و كارشناسان بعنوان عامل اصلی التهابات بازار ارز معرفی شده است و گفته می گردد سرگردانی این نقدینگی و روند رو به رشد آن كه محل مشخصی برای سرمایه گذاری ندارد، باعث حركت به سمت بازار ارز شده است.
داشته هایی كه به خودرو تبدیل می شود!
سعید موتمنی -رئیس اتحادیه صنف نمایشگاه داران و فروشندگان خودروی تهران- اظهار داشت: این روزها خیلی از مردم نه برای تامین نیاز شخصی بلكه برای حفظ ارزش پول خود مبادرت به خرید خودرو می كنند. این وضعیت منجر به هجوم تقاضا به طرح های فروش خودروسازان شده است. در این شرایط تفاوت بالای قیمت رسمی و آزاد خودروها هم مزید بر علت شده تا خیلی از شهروندان به دنبال خرید خودرو به قیمت های رسمی از كارخانه های سازنده باشند. در جدیدترین مورد در این زمینه ۵۰ هزار دستگاه از محصولات سایپا ظرف یك روز به فروش رسید كه با قاطعیت می گویم حتی یك خودرو هم از جانب نمایشگاه داران خریداری نشد، بلكه تمام خریداران مردم عادی بودند كه با هدف حفظ و افزایش سرمایه خود مبادرت به خرید كردند.
خانه هایی كه تبدیل به انبار می شوند!
مدتی است كه می بینم موج احتكار و انبار كردن كالاها از جانب مردم به راه افتاده و مردم با رجوع به فروشگاه ها به انبار كردن كالاها در خانه هایشان می پردازند رئیس اتحادیه سوپرماركت داران تهران افزایش قیمت همه كالاها را دلیل انبار كردن كالا در خانه ها عنوان نمود و گفت در این میان هستند سوء استفاده كنندگانی كه به علت گران تر كردن كالاها دست به احتكار زده تا در زمان مناسب تری مبادرت به فروش كالایشان كنند.
درستی یا نادرستی افزایش حقوق
در طول روزهای گذشته بحث افزایش حقوق ها از جانب مقامات دولتی عنوان شد كه قبل از این بعضی از اقتصاددانان به نگرانی هایی بابت تولید چرخه تورمی در اقتصاد اشاره كردند بهنام ملكی هم در این زمینه عنوان كرد كه افزایش حقوق ها یك دور تسلسل باطل است كه دولت باید از آن فاصله بگیرد.
رد پای پتروشیمی ها و معدنی ها در تخلفات ارزی!
در شرایطی كه رئیس جمهوری به تازگی " اقدام كسانی كه ارز صادراتی خویش را در اختیار سامانه نیما قرار نمی دهند، خیانت به كشور" تلقی نمود، رئیس سازمان توسعه تجارت، نارضایتی رئیس جمهوری را از شركت های عمده بزرگ و صادراتی عنوان و اعلام نمود: شركت های عمده صادراتی در بخش پتروشیمی، محصولات پایه نفتی و كانی های فلزی كه اكثرا شركت های شبه دولتی، وابسته به هلدینگ های بزرگ سرمایه گذاری و با مدیریت دولتی یا وابسته به نهادها هستند به تعهد خود در این زمینه عمل نكردند و ارز صادراتی شان را كامل به سامانه نیما نیاوردند. در این خصوص مجتبی خسروتاج - معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت اظهار داشت: با عنایت به آمارهای موجود از صادرات غیرنفتی ماهانه حداقل باید ۱.۵ میلیارد دلار ارز به سامانه نیما برمی گشت و طی چهار ماهه گذشته به حدود شش میلیارد دلار می رسید. از طرفی در این راستا رضا پدیدار -كارشناس ارشد حوزه انرژی- با اشاره به اینكه شركت های پتروشیمی در زمینه عرضه مواد اولیه و ارز صادراتی خود تخلف نمی كنند، اظهار داشت: پتروشیمی ها طبق مسیر اجرایی كه برایشان تعریف شده است، خوراك را با قیمت ۳۸۰۰ تومان از دولت دریافت می كنند. به عبارت دیگر دولت به آنها یارانه می دهد. ازاین رو موظف می باشند محصول خویش را در قبال خوراك در بورس عرضه كنند و زمانی كه محصولشان چه در بازار داخل و چه در بازار خارج قیمت گذاری شد، بخشی كه مربوط به داخل است را ریال دریافت می كنند و بخشی هم كه صادرات می گردد باید ارز خویش را وارد سامانه نیما كنند؛ البته دولت به آنها اجازه داده است كه بخشی از ارز خویش را وارد سنا یا همان بازار ثانویه كنند.




1397/06/20
15:59:50
5.0 / 5
2067
تگهای خبر: اینترنت , دستگاه , سئو , شركت
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۹ بعلاوه ۳